My, pasjonaci sportów wytrzymałościowych, jesteśmy zazwyczaj miłośnikami długich dystansów. Jak wiadomo, im dystans jest dłuższy, tym ważniejsze staje się zarządzanie energią. 

Za magazyn energii w naszym ciele powszechnie uważana jest wątroba. To ona wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę. Okazuje się jednak, że zmagazynowane jest w niej jedynie ok 70-80 gramów cukru czyli w przeliczeniu niewiele ponad 300 kcal. To zapas, który biegaczowi starczy zaledwie na pięć, a może trochę więcej kilometrów biegu.

Skąd więc organizm czerpie pozostałą energię? Ile i w jaki sposób możemy mu ją „załadować” przed startem, a jak uzupełniać ją w trakcie? W jakich proporcjach jest on w stanie wykorzystać poszczególne substraty w zależności od intensywności wysiłku? Co z tych procesów można usprawnić i czy można świadomie przekierować nasz organizm na większe wykorzystanie alternatywnych źródeł paliwa?

Gościem odcinka ponownie jest Zosia Piotrowicz – dietetyk sportowy z ogromnym doświadczeniem, ale również bardzo szeroką wiedzą fizjologiczną, dzięki czemu rozmawiamy przez pryzmat nauki i praktyki.


Partnerem odcinka są Stadiony Przyjazne Biegaczom [reklama]

Odcinek powstał dzięki słuchaczom. Jeśli korzystasz z tych treści i nadal chcesz słuchać rzetelnej wiedzy o bieganiu, to wesprzyj podcast za pośrednictwem Patronite⁠ lub Buycoffee.to


Spotify

YouTube

Apple Podcast