Dietetyka sportowa nie stoi w miejscu, a badacze i praktycy wciąż szukają nowych rozwiązań. Jednym z kierunków jaki wskazują nowe analizy jest konieczność indywidualizacji zaleceń. Jedno z ciekawszych badań, które chcę dziś przedstawić naszej mastermindowej społeczności, wskazuje że dużym postępem mogłoby być dostosowywanie spożycia węglowodanów w trakcie wysiłku na podstawie indywidualnej szczytowej zdolności sportowca do utleniania węglowodanów egzogennych. Czy gra jest warta świeczki?

Kilka tygodni temu pojawiła się publikacja w formie krótkiego raportu dotycząca personalizacji podaży węglowodanów w trakcie treningu/zawodów. Znajdziecie ją w tym miejscu

Artykuł przykuł moją uwagę, ponieważ jest autorstwa Tima Podlogara, który na co dzień prowadzi badania w zakresie metabolizmu węglowodanów i wysiłku wytrzymałościowego. Dodatkowo Podlogar jest cenionym praktykiem współpracującym z drużynami kolarskim takimi jak RedBull BORA czy Tudor Pro Cycling, przez co jego publikacje mają duży wymiar praktyczny. 

Zanim przejdę do sedna artykułu, kilka słów wyjaśniających kontekst. 

Obecne wytyczne dotyczące spożywania węglowodanów w trakcie wysiłku oscylują w okolicach 30-60 g / 1 h dla aktywności trwającej 1-2 h, 60-90 g / 1h, jeśli wysiłek trwa powyżej 2 h, a nawet > 90 g w przypadku dłuższych i wymagających jednostek / zawodów. Główną determinantą przyjmowania węglowodanów jest więc czas trwania wysiłku, ale także intensywność (im wyższa, tym w teorii zaleca się więcej). Z kolei głównym ograniczeniem spożywania wysokich dawek węglowodanów są problemy żołądkowo-jelitowe, które stanowią odwieczną bolączką biegaczy długodystansowych. 

W badaniu, które przytaczam, autorzy sprawdzają, ile realnie zawodnicy wykorzystują (utleniają) spożytej glukozy w trakcie wysiłku i czy podanie „spersonalizowanej” dawki glukozy będzie tak samo skuteczne w utrzymaniu jej tempa utleniania….

To jest fragment artykułu. Cała treść oraz tocząca się wokół niego dyskusja, dostępne są dla społeczności RACE PACE Mastermind. Jak do nas dołączyć?

Autor

Zosia Piotrowicz – jestem dietetykiem sportowym.  Jeśli słuchacie podcastów RACE PACE to pewnie kojarzycie mnie z odcinków związanych z odżywianiem. Niewiele osób jednak wie, że moją drugą pasją jest fizjologia wysiłku fizycznego, która nierozerwalnie łączy się z pracą dietetyka sportowego.